Usein kysyttyjä kysymyksiä | Unilabs Skip to main content

Usein kysytyt kysymykset

HOITOPOLKU UNILABSISSA

Teemme kuvauksia kahdella paikkakunnalla, Helsingissä ja Kokkolassa. Tutustu alta usein kysyttyihin kysymyksiin liittyen magneettikuvauksiin, hintoihin, saapumiseen ja maksutapoihin.

Kiinteiden yksiköidemme lisäksi Unilabs Botnia Scan tarjoaa liikkuvaa lääketieteellistä magneettikuvantamista yksityisille ja julkisille toimijoille.

Voinko tulla magneettikuvaukseen ilman lähetettä?

Kyllä voit. Kuvaus voidaan tehdä ilman lähetettä, esimerkiksi selkäkivun syyn selvittelemiseksi voit aloittaa hoitopolkusi käymällä magneettikuvauksessa ja jatkamalla hoitoa sen jälkeen ortopedin tai muun erikoislääkärin vastaanotoilla. Meille voit lisäksi tulla minkä tahansa lääkäriaseman lähetteellä ja palata kuvantamistulosten kanssa saman lääkärin vastaanotolle kuvauksemme jälkeen.

Kuka tulkitsee kuvat? Antaako Unilabsin lääkäri jatkohoito-ohjeet?

Helsingin kuvaukset lausuu radiologian erikoislääkärit Pertti Männistö ja Sari Juntunen. Kokkolassa palvelevat radiologit Reijo Joensuu, Sari Juntunen, Heidi Lindell, Kai Pihlajamaa, Tapani Tikkakoski ja Jarmo Turunen.

Radiologi käy lausunnossaan läpi kuvatun alueen anatomian ja mahdolliset poikkeamat ja vammamuutokset. Radiologi ei anna ohjeita jatkohoidosta.

Kuvauksen jälkeen toimitamme käyttöösi radiologin tekemän lausunnon, kuvat saat kuvauksen yhteydessä mukaan CD-levyllä. Tulosten valmistuttua suosittelemme varaamaan vastaanottoajan sopivalle erikoislääkärille tulosten läpikäymiseksi ja jatkohoidon järjestämiseksi.

Miten etenen kuvauksen jälkeen tulosteni kanssa?

Kuvauksen jälkeen toimitamme käyttöösi radiologin tekemän lausunnon, kuvat saat kuvauksen yhteydessä mukaan CD-levyllä. Tulosten valmistuttua suosittelemme varaamaan vastaanottoajan sopivalle erikoislääkärille tulosten läpikäymiseksi ja jatkohoidon järjestämiseksi.

Toistaiseksi Unilabsissa ei ole vastaanottotoimintaa, joten kuvaustulosten valmistuttua suosittelemme ajan varaamista muiden lääkärikeskusten lääkäreille.

Eri yksityisten lääkärikeskusten erikoislääkäreillä on mahdollisuus katsoa kuvia sähköisessä portaalissamme, mikäli heillä on käytössään Uniview-tunnukset.

Onko saatavilla muita kuin magneettikuvauksia?

Helsingin toimipisteessä teemme magneettikuvauksia. Kokkolassa magneettikuvauksien lisäksi tehdään röntgentutkimuksia, mammografioita, ultraäänitutkimuksia sekä luuntiheysmittauksia.

Voinko mennä julkiselle Unilabsista saatujen magneettikuvien kanssa?

Kyllä voit. Helsingissä käytössämme on sähköinen yhteys HUS-alueen yhteiseen kuva-arkistoon, joten voimme lähettää magneettitutkimuksesi kuvat sekä lausunnon julkisen puolen lääkärien käyttöön Uudenmaan hyvinvointialueelle.

Lisäksi voimme lähettää kuvaustuloksia sähköisesti Soiten eli Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueelle sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin (PPSHP).

Miten tulokset toimitetaan ja kuinka kauan niiden valmistumisessa kestää?

Radiologin lausunto valmistuu useimmiten 1-2 arkipäivän aikana. Röntgenhoitaja sopii kanssasi sinulle sopivasta tulosten toimitustavasta. Voimme lähettää lausunnon sähköpostilla, kirjepostilla tai tarvittaessa lähetteen tehneelle lääkärille postilla.


Magneettikuvauksesta

Kuinka kauan kuvaus kestää? Mitä kuvauksen aikana tapahtuu?

Tutkimuksen kesto riippuu kuvauskohteesta. Uusi kuvauslaitteemme sallii nopean kuvausajan kuvanlaadusta tinkimättä. Alla on esimerkkejä kuvauksien kestosta.

Polvi, nilkka, pää, kaularanka, rintaranka, lanneranka: n. 10-15 minuuttia

Lantio, olkapää, kyynärpää: n. 15 minuuttia

Vatsan alue: n. 30 minuuttia

Laadukkaiden kuvien edellytys on paikallaan pysyminen kuvauksen aikana. Röntgenhoitaja tukee ja asettelee sinut mukavaan asentoon, jotta kuvauksen aikana on helppoa olla rennosti liikkumatta. Magneettikuvaus koostuu erilaisista kuvasarjoista, joiden aikana laitteesta kuuluu kovaa ääntä. Saat korvillesi meteliltä suojaavat kuulokkeet, joiden kautta voit kuunnella valitsemaasi radiokanavaa. Hoitajalla on kuvauksen aikana näkö- ja kuuloyhteys kuvauslaitteen sisälle. Potilaalla on merkinantomahdollisuus koko kuvauksen ajan.

Minulla on ahtaanpaikankammo. Onko kuvauksen aikana myös pää laitteen sisällä?

Helsingissä käytössämme on avara magneettikuvauslaite, jossa laitteen aukon halkaisija on markkinoiden laajin, 70 cm. Kokkolan laitteen suuaukko on halkaisijaltaan 60 cm. Laite on molemmista päistään auki oleva lyhyt tunneli, jossa on valot ja ilmastointi. Laitteen suuri suuaukko helpottaa kuvauksessa olemista myös ahtaanpaikankammoisilla potilailla, sillä se ei ole vanhempien laitteiden tapaan yhtä ahdas.

Magneettikuvauksessa kuvattava kohde asetetaan putken keskikohtaan. Alla olevassa listauksessa löydät tietoa siitä, missä asennossa tutkimus tehdään. Magneettihoitajat ovat ammattilaisia ahtaanpaikankammoisten potilaiden kuvaamisessa, meillä on käytössämme monia tapoja jännityksen helpottamiseen, joten voit tulla kuvaukseen huoletta.

Missä asennossa kuvaus tehdään?

Polven, nilkan, jalkaterän tai säärten kuvauksissa ollaan selällään siten, että laitteen sisällä ollaan noin napaan asti sisällä jalat edellä, pää ulottuu reilusti laitteen ulkopuolelle.

Lantion tai vatsan aluetta kuvattaessa ollaan selällään, laitteen sisälle mennään jalat edellä, pää ulottuu hieman laitteen suuaukon ulkopuolelle.

Pään, kaularangan, rintarangan tai olkapään kuvauksissa ollaan selällään, pää on laitteen sisällä, jalat laitteen ulkopuolella.

Minkälainen säteilyannos magneettikuvauksesta tulee?

Magneettikuvauksessa potilaalle ei aiheudu lainkaan säteilyrasitusta, sillä menetelmä perustuu vahvan magneettikentän hyödyntämiseen, eikä laite tarvitse ollenkaan ionisoivaa säteilyä toimiakseen.

Kenelle magneettikuvaus ei sovellu?

Magneettikuvausta ei voi tehdä henkilöille, joilla on sydämentahdistin, defibrillaattori tai infuusiopumppu. Myös sisäkorvaproteesi voi estää magneettikuvauksen.

Hammaspaikat, hammasimplantit, sterilisaatioklipsit, hormonikierukka ja useimmat leikkauksissa asennetut ortopediset ruuvit eivät ole este kuvaukselle. Verensokerisensori (esim. Libre) tulee poistaa iholta ennen magneettikuvausta, joten suosittelemme ajoittamaan kuvauksen sensorin vaihdon ajankohtaan. Myös lääkelaastari ja kuulolaitteet poistetaan ennen kuvausta. 

Henkilökuntamme auttaa mielellämme, mikäli sinulla herää kysymyksiä proteesien ja muiden laitteiden magneettiyhteensopivuudesta.

Minkä alueen kuvauksiin voin tulla Unilabsiin Helsingissä?

Magneettitutkimus soveltuu erinomaisesti tuki- ja liikuntaelinten kuten nivelten, luiden, lihasten ja jänteiden sekä selkärangan sairauksien ja vammojen selvittämiseen. Magneettikuvauksella voidaan tutkia myös keskushermostoa, aivoja ja selkäydintä sekä kuvata verisuonia.

Tarjoamaamme valikoimaan kuuluu useita eri kuvauskohteita, kuvaamme pään alueen, olkapään (ilman varjoainetta), kyynärnivelen, kaularangan, rintarangan, lannerangan, lantion, reisien, polven, säärten, nilkan, jalkaterän ja vatsan alueen kuvauksia.

Tällä hetkellä emme kuvaa koko vartalon magneettikuvauksia, rintoja, prostataa eli eturauhasen aluetta, keuhkoja, sydäntä, ohutsuolta tai olkapäätä varjoaineella eli artrografiana tehtynä.

Henkilökuntamme auttaa mielellään kuvauskohteeseen liittyvissä kysymyksissä, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen asiakaspalveluhelsinki@unilabs.com tai soittaa numeroomme 050 3777 887

Voinko tulla koko vartalon magneettikuvaukseen?

Yksiköissämme emme tee koko vartalon magneettitutkimuksia.

Magneetin perusperiaate on tuottaa tarkkaa kuvaa tietystä kohdennetusta alueesta. Kuvaus kohdennetaan kerrallaan yhteen anatomiseen alueeseen, kuten esimerkiksi lannerankaan, vatsaan, olkapäähän tai polveen. Kuvattavan alueen läheisyyteen asetetaan kuvauskela, joka lähettää signaalia halutulta alueelta. Magneettikuvauksesta saadaan tarkkaa kolmiulotteista kuvaa millien paksuisilla leikkeillä useista eri suunnista, valitulta alueelta.


Maksaminen, saapumisohjeet

Mitä kuvaus maksaa ja mitä hintaan sisältyy?

Helsingin toimipisteessämme magneettikuvauksen hinta on 219€, hintaan lisätään toimistomaksu 15€. Hinta sisältää kuvauksen, radiologian erikoislääkärin tekemän lausunnon ja kuvien tallentamisen CD-levylle.

Useimmiten magneettikuvaukset tehdään ilman varjoainetta. Mikäli radiologimme toteaa kuvauksessasi tarpeen varjoaineen käytölle, veloitamme varjoainelisän 68€.

Kokkolan kuvauksien hinnastoon pääset tästä linkistä.

Saanko kuvauksesta Kela-korvauksen?

1.1.2023 voimaan tulleen päätöksen mukaan kuvantamistutkimuksista ei enää myönnetä Kela-korvauksia, minkä vuoksi kuvauksen kustannukset tulee potilaan maksettavaksi kokonaisuudessaan.

Mitä maksutapoja on käytössä?

Helsingissä emme ota vastaan käteismaksuja, maksaa voi tavanomaisilla pankki- ja luottokorteilla. Valitettavasti American Express ei käy maksutapana toimipisteissämme. 

 

Kokkolan toimipisteessä maksutapoina ovat edellä lueteltujen lisäksi myös käteinen.

Missä toimipisteenne sijaitsee?

Suomessa palvelemme Helsingissä ja Kokkolassa.

Helsingissä palvelemme Kampin Voimatalossa, osoitteessa Malminkatu 16 A. Sisäänkäynti katutasossa on esteetön, pyörätuolia varten saatavilla on liuska.

Kokkolassa palvelemme Kauppakeskus Kallentorissa, osoitteessa Pitkänsillankatu 15. Yksikkö sijaitsee kauppakeskuksen toisessa kerroksessa, jonne on pääsy liukuportailla tai hissillä.

Muualla Suomessa palvelee liikkuvat Unilabs Botnia Scan-yksikkömme.

Katso lisää https://unilabs.fi/mobiilikuvantaminen

Onko toimipisteenne yhteydessä pysäköintimahdollisuutta?

Helsingissä suosittelemme Kampin ja Forumin lähellä sijaitsevia pysäköintihalleja. Malminkadun läheisyydessä on rajoitettu määrä maksullisia kadunvarsipaikkoja.

Kokkolassa voit pysäköidä kauppakeskuksen pysäköintialueella, toimipisteemme sijaitsee Kallentorin kauppakeskuksen 2. kerroksessa.

Tervetuloa Unilabsin kotisivuille

Jatka konsernin kotisivuille

Tai: valitse unilabsin maakohtaiset kotisivut alla olevalta listalta